Tóth-Horváth Renáta: Tudtam, hogy tovább kell mennem az úton

Mit éreztél, amikor betöltötted a negyvenet?

Egy új élet kezdetét. Előtte egy nappal lett negatív a 4. lombikprogramunk tesztje. Nem erre számítottam. Azt hittem, csakis pozitív lehet, ez rakja fel az i-re a pontot, ez jelenti majd az új életet, a beteljesedést. Nem így történt. Vagyis mégis, csak akkor még nem tudtam ezt. Ekkor a legmélyebbről kellett felhoznom magam. A 40. születésnapomon, vagyis egy nappal a lelkem legmélyéig hatoló, iszonyúan fájdalmas csalódottság után. Amikor felébredtem, abban a pillanatban döntést hoztam. Sírtam az ágyban, miközben éreztem, hogy még ma fel kell állnom innen. Képletesen és fizikai értelemben is. Gyorsan döntöttem. Eszembe jutott József Attila Születésnapomra című verse, ennek magamra való átírása segített. Tudtam, hogy tovább kell mennem az úton. Nem a 40 év volt a sokkoló, hanem akkor szembesültem azzal, hogy valószínűleg ez volt az utolsó lehetőségem, hogy gyermekem legyen. És így kell elfogadnom az amúgy is boldog életemet, hiánytalanul. És talán furcsa, de ekkor szabadultam fel igazán. Önmagam elvárásai alól. És boldogabb, kiteljesedettebb életet élek, mint valaha, mert a maga valóságában élem meg az életet.

Születésnapomra

Negyven éves lettem én –
Összegzés e költemény,
Legyen
Kegyes.

Verselek, mellyel felfedem
E csobánkai szent helyen
Magam.
Magam.

Negyven évem elrepült,
S Annyi minden sikerült.
Hálát
adák!

Lehettem volna jó Anya,
de a Sors másképp akarja.
Nem ér-
tem én.

Nem lettem, de helyette
Lett egy csodás kis ebem.
Igi-
Bigi

Ha ő nem lenne elég,
Van még két tündéri lény,
Jázmin,
Petra.

Amiket én megéltem
Egyre erősebbé tett.
Kemény
legyél!

Az utóbbi tíz évemben
Sok mindent megértettem.
Kesze-
Kusza.

Ha mást akar a Mindenható,
Mi más gyereknek megadható,
Állok
elébe.

Én sok-sok gyereket fogok,
Amennyire csak tudok,
Boldoggá
tenni!

 

Szerinted milyen kihívásokkal küszködik egy negyven feletti nő?

Ez nagyon összetett kérdés. Önmagában nem tudom nézni. Attól függ, vannak-e gyermekei, ha igen, milyen idősek, van-e párkapcsolata, ha igen, annak milyen a minősége, van-e munkahelye, szereti-e a hivatását? Ezek talán nem is az életkortól függnek. Ami viszont igen, az a hormonális változás, aminek a testi és lelki szinten való megélése okozhat nehézséget.

Mi a legnagyobb előnye, ha valaki betölti a negyvenet?

40 éves korra az ember félidőhöz ér, valamelyest számot vet az életével. Addigra már rengeteg tapasztalatot gyűjt, amelyek segítségével, jó esetben, könnyebben tud döntéseket hozni. Ekkor válik igazán nővé, teljesedik ki az élete. Már tudja mit akar, mi az ami jó számára. Talán könnyebben tud „nem”-et mondani.

Mi az, amit húszévesen gondoltál a negyvenesekről?

Hogy ők már „öregek”. 🙂 Még az is lehet, hogy sajnáltam őket.

Szerinted van-e megítélési különbség (karrier, párkapcsolat szempontjából), ha egy férfi lesz negyven-ötven éves, vagy ha egy nő tölti be ezt az életkort?

Én abban hiszek, hogy minden belőlünk, az önértékelésünkből fakad. Szeretem-e, elfogadom-e önmagamat a jó és rossz dolgaimmal együtt, és ha szükségszerűnek látom, képes vagyok-e a változtatásra? Van, akinek ez könnyebben, van, akinek nehezebben megy, ami személyiség kérdése. Ha valami nem úgy alakul, ahogy elképzeltem, kifele mutogatok, mást hibáztatva, vagy felelősséget vállalok önmagamért, az életemért? Az, hogy mit közvetítünk a külvilág felé, befolyásolja a rólunk alkotott képet, megítélést. Azt látom a környezetemben, hogy a korombeli nők egyre inkább adnak magukra, elkezdenek sportolni, tudják mit akarnak, igazi nőként ragyognak. Helytállnak mind a szakmájukban, mind családanyaként, mind feleségként. A házasságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire tudok én izgalmas nő maradni a párom számára, és mennyire tudom őt kívánatos férfinak látni, láttatni.

Szerinted ki lehet az ismert emberek közül a negyven feletti korosztály példaképe? 

Keleti Ágnes, D. Tóth Kriszta, Esztergályos Cili, Meryl Streep, és még sokan mások, de ismert emberekben nem vagyok jó…

Mit üzennél azoknak a nőknek, akik rosszul élik meg, hogy betöltötték a negyvenet?

Üljenek le egy kicsit magukban, csendesedjenek el, és nagyon őszintén gondolják át, mi az, amitől félnek? Az életkor csak egy szám, nem ez befolyásolja azt, hogy boldog vagyok-e. A boldogság csakis rajtunk múlik! És ahogy az egyik kedvenc számomban éneklik: Kezdjetek el élni…!

 

Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Majd az unokáknak, mikor körbeállnak
Mikor körbeállnak, az ágyadon ugrálnak
Hogy legyen mit mesélni, kezdjetek el élni!

Kezdjetek szeretni, hogy legyen min nevetni,
Hogy milyen bolond voltam, hogy neked udvaroltam
Neked udvaroltam, az öledbe borultam
Többé onnan el sem tudtam menni, kezdjetek szeretni!

 

 

Kedves Renáta! 
Köszönjük a válaszaidat.
Örömteli napokat kívánunk Neked!
<3

Legyél Te is azok között, akik válaszaikkal segítik a többi olvasót!

Nincs felső korhatár és nemre vonatkozó megkötés sem!
Férfi és női olvasóinkat is biztatjuk, hogy jelentkezzenek, mi meg küldjük a kérdőívet számukra.

Ha Te is szeretnéd az “Én és a 40” című, néhány kérdésből álló mini-interjút megválaszolni, jelezz nekem Facebookon,  kommentben a cikk alatt, chaten, vagy e-mailben: info@negyvenmultam.hu.