Donka Ildikó: A lelkünk és a gondolkodásmódunk fiatal marad, csak érettebb stílusban

Mit éreztél, amikor betöltötted a negyvenet?

Mikor a 40-et töltöttem, pörgött körülöttem a mókuskerék. Két gyermeket, egy 14 és egy 7 éveset, valamint egy férjet kellett “nevelnem” 🙂  és ellátni. Menetrend szerint iskolába, majd munkába rohanás, plusz havi egy-két hétvégi ügyelet a kórházban. Mosás, főzés, takarítás. Egyébként nem éreztem magam 40 évesnek. Bele sem gondoltam.

Szerinted milyen kihívásokkal küszködik egy negyven feletti nő?

Elsősorban a gyerekneveléssel, vagy hogy megállja a helyét a munkahelyén, főleg ha egyedül neveli őket.

Mi a legnagyobb előnye, ha valaki betölti a negyvenet?

Mi az előny? Talán kezd az ember magabiztosabbá válni, jobban kiismeri az embereket. Tapasztaltabb, szélesebb látókörűek leszünk, de ez még mindig nagyon fiatal korszak. Út a még tapasztaltabb felé! 🙂

Mi az, amit húszévesen gondoltál a negyvenesekről? Mi igazolódott be belőle?

Húszévesen sajnáltam a 40-50 éveseket. Öregnek tartottam őket, de hozzá kell tennem,  a 70-es évek  40-esei,  főleg vidéken  teljesen másként néztek ki. Ma már teljesen másként gondolom.

Szerinted van-e megítélési különbség (karrier, párkapcsolat szempontjából), ha egy férfi lesz negyven-ötven éves, vagy ha egy nő tölti be ezt az életkort?

Természetesen van megítélési különbség. Kezdjük…karrier: egy nő ilyenkor kezdi újra építeni szülés után, vagy pedig nem szül. Férfi: majdnem a legszebb kor. Egy férfi ekkora már felépítette a karrierjét, vagy ha nem, akkor már nem is lesz belőle semmi. Párkapcsolat: egy nőnek szülés után megváltozik az alakja, meghízik, sajnos nem mindenki olyan szerencsés hogy lefogyjon, ha a feje tetejére áll, akkor sem. Ebből következik, hogy a még alig pocakos, de szintén 40-50 éves férfiak könnyedén kacsingatnak a még karcsú és csinos hölgyek felé.

Szerinted ki lehet az ismert emberek közül a negyven feletti korosztály példaképe?

Fehér Anna művész nő, Katona Klári, Koncz Zsuzsa és talán azért mert hírverés nélkül, csendben élték az életüket.

Mit üzennél azoknak a nőknek, akik rosszul élik meg, hogy betöltötték a negyvenet?

Nem kell foglalkozni az évek számával. Csak a testünk öregszik, amit el kell fogadnunk.  A lelkünk és a gondolkodásmódunk fiatal marad, csak érettebb stílusban.

Kedves Ildikó! 
Köszönjük a válaszaidat.
Örömteli napokat kívánunk Neked!
<3

Legyél Te is azok között, akik válaszaikkal segítik a többi olvasót!

Nincs felső korhatár és nemre vonatkozó megkötés sem!
Férfi és női olvasóinkat is biztatjuk, hogy jelentkezzenek, mi meg küldjük a kérdőívet számukra.

Ha Te is szeretnéd az “Én és a 40” című, néhány kérdésből álló mini-interjút megválaszolni, jelezz nekem Facebookon,  kommentben a cikk alatt, chaten, vagy e-mailben: info@negyvenmultam.hu.

 

A többi mini-interjú választ ITT olvashatod!