A negyvenes nő és a legbiztosabb fogamzásgátlás

A barátnőmmel egyik nap azon filóztunk, hogy negyven felett hogyan a legoptimálisabb a fogamzásgátlás. A legbiztosabb, legbiztonságosabb, legegészségesebb módszert kerestük, és meg is találtuk: nem kell szeretkezni.

Mivel azonban ez egy (be)tarthatatlan állapotot idézne elő, így ezt gyorsan el is vetettük. Meg szerintünk ez az idegállapotra is igen rossz hatással lenne. Így aztán maradt a netfürkészés, hogy vajon milyen alternatívát kínálnak nekünk, negyven felettieknek.

“Drágám, kérj időpontot vasectomiára!”

Hozzáteszem, a számomra legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a férjem vasectomiat kérne, de nem igazán tudtam még meggyőzni őt erről, pedig sokkal egyszerűbb a férfiak meddővé műtése, mint a női sterilizáció. Valahányszor szóba hozom a témát, a férjem türelmesen meghallgat, és miközben azt ecsetelem, hogy miként zajlik a beavatkozás, önkéntelenül is összeszorítja a combjait. Valami azt súgja nekem ilyenkor, hogy nem most fog időpontot kérni.

Felmerülhet a kérdés, hogy kérhet-e ilyet a feleség a férjétől…de a válasz igen, mert bárki kérhet bármit, és bárki elutasíthat bármit. Adódhat a másik kérdés is, hogy miért nem a nő jelentkezik sterilizációra. Magam részéről, még bátorságot kell gyűjtenem, mert azért ez a beavatkozás sokkal nagyobb macera  a testnek, és több esély van a szövődmények kialakulására is. Ja, és árban is a duplája.

 

A hatékonysági arányok

A házasságokban csökkenni szokott az együttlétek száma, ami több okra is visszavezethető, de azért a nem kívánt terhesség miatti félelem is benne van ebben a statisztikában. Sajnos vagy nem, de negyven felett egyáltalán nem javasolt a fogamzásgátló gyógyszerek szedése, pláne azok körében, akik hajlamosak migrénre, vagy trombózisra. A spirál sem mindenki számára ajánlott, és igazából én nem is érzem, hogy azt a méhen belüli eszközt el tudnám fogadni. Persze fejben dől el minden.

Keresve a lehetőségeket, az alábbi adatokat találtam a fogamzásgátló módszerek hatékonyságát illetően:

“A Pearl-index egy arányszám, ami a nem kívánt terhességek számát jelzi egy éven belül 100 tesztelt nőnél, akik azonos konkrét fogamzásgátlási módszert alkalmaztak.”

Módszer Pearl-index
védekezés nélküli közösülés 85
a terméketlen napok módszere 24
bazális testhőmérséklet mérése 24
méhnyaknyák sűrűség mérése mérés 24
spermicid anyagok 3 – 21
időszakos önmegtartóztatás 20
megszakításos közösülés 4 – 18
diafragma 6 – 18
méhgyűrű 2 – 15
óvszer 2 – 12
méhen belüli eszköz 0,8 – 3
kombinált hormonális fogamzásgátlók 0,1 – 3
progesztogén orális fogamzásgátlók 0,5 – 3
progesztogén injekciós fogamzásgátlók 0,3
progesztogén implantátum 0,04
a nő sterilizációja 0,4
a férfi sterilizációja 0,15

 

(forrás: reprofit.cz)

De persze nem csak a fogamzásgátlás a lényeg, hanem a nemi betegségek elkerülése is, abban meg a különböző zselék, és az óvszer az, ami segíteni tud. Ha már óvszer, akkor biztosan mindenkinek van egy sztorija, melyben a gumi elszakadt, de csak akkor vették észre, mikor már mindennel végeztek.  Na, akkor minimum két hétig még biztos, hogy jó sok kérést kiküldtek az univerzumba.

A fenti lehetőségeket és hatékonysági fokokat látva azt hiszem, mégis csak a zárt láb a legbiztonságosabb megoldás  negyven felett. Azonban ebbe még belegondolni sem akarok…