Női agy-férfi agy: #6 A munkahelyi flört hatásai

A munkahelyi flört jelenséget jóformán mindenki ismeri, szinte minden cégnél előfordul, hogy a munkaidőben összezárt férfiak és nők egy része félreérthető kommunikációt alkalmaz, sikamlós témákat dobnak be a dolgos munkaórákba.
Hogy milyen okból történik ez, és milyen hatása van, erről diskuráltunk Szávics Attilával…

Volt-e már részed munkahelyi flörtben? Hogy néz ki egy ilyen helyzet?

LN: Igen, volt. Ezekben a helyzetekben szándékosan teret kapott a szexualitás. Egy kicsit több jelenik meg a baráti közvetlenségnél, akár közelség, akár kétértelmű kifejezések formájában. Ha kölcsönös a szimpátia, és igényes a megnyilvánulás, akkor a női és férfi energiák finom áramlása volt megfigyelhető. De előfordult, hogy csak az alpári kifejezések, olcsó poénnak tűnő, szexista beszólások kaptak helyet. Az rendkívül kiábrándító.

SZA: Természetesen igen. Azért írom így, mert ez szinte elkerülhetetlen. Napunk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, így ott kommunikálunk a legtöbbet. Ha valaki felkelti az érdeklődésünket, vagy mi az övét, onnantól könnyedén kialakulhat a flört. Ezeket legtöbbször nem visszük haza, nem folytatjuk a munkaidő végeztével. Kedves szavak, bókok, apró kis kedvességek, figyelmességek, és előzékenység jellemezhet. Férfiaknál ez átcsaphat trágár és primitív beszólásokba, melyet igazán csak ők értékelnek. Pedig tudjuk, hogy az ilyen szintű megnyilvánulások sosem hoznak eredményt.

A férfiak vagy a nők kezdeményezik gyakrabban a flörtöt?

LN: Nehéz eldöntenem. Talán túlnyomó részben a férfiak kezdeményezik ezeket a lépéseket, jól lehet csak egy zavart mosollyal, vagy egy jelentőséggel bíró tekintettel, esetleg egy vicces megjegyzéssel. Bár, a nőket sem kell félteni, tudják, hogyan lehet felkelteni a férfiak érdeklődését, figyelmét. Vagy egy határozott, magabiztos nőt mutatnak, vagy épp, hogy olyan képet festenek magukról, hogy a férfiakban feléledjen a hódító, védelmező attitűd. Azonban veszélyes a terep, mert közel a zaklatás határa. Ha valaki nem veszi a lapot, akkor a másik félnek ezt figyelembe kell vennie, és tartózkodnia kell a további megnyilvánulásoktól, máskülönben nem flört, hanem szexuális zaklatás lesz belőle.

SZA: Véleményem szerint a férfiak kezdeményeznek inkább, de ezt sokszor nehéz megállapítani. A nők képesek olyan finoman felkelteni az érdeklődésünket, hogy azt mi nem is vesszük észre. Egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy érdekelni kezd a kolléganőnk.

Mit várnak a flörtölők egymástól, önmaguktól a helyzetben?

LN: Figyelmet, elismerést, különleges bánásmódot, bármit, ami az önbizalmukat növeli, erősíti, illetve a hiányukat betölti. Bizonyos esetekben valódi kapcsolat kialakítása is lehet a cél.

SZA: Nincs olyan ember, akinek rosszul esik, ha valaki kiemelt figyelmet szentel neki. A munkahely nagyon sok esetben az a hely, ahol kényszerűségből töltjük az időnket. Ha ezt fel tudja dobni egy új kollegina érkezése, a vele való ismerkedés, flörtölés, azt nem szoktuk kihagyni. A munkahelyi flört legtöbbször csak ártalmatlan időtöltés, mondhatni egy fajta izgalmas verbális kommunikációs csatorna, mely nem a fizikai beteljesülésről szól. Persze láttunk már karón varjút.

Milyen hatással van a munkára a flört?

LN: Akár inspirálhatja, energiával is feltöltheti a résztvevőket, de félelmet is kelthet azokban, akik nem szívesen vesznek részt benne, így ennek megfelelően akár a munkavégzés rovására is mehet. Akár úgy, hogy nem tudnak eléggé koncentrálni a feladataikra, akár úgy, hogy nem is akarnak.

SZA: Előnye is lehet és hátránya is. Ha túlságosan sokat ácsorgunk a kollégánk, kolléganőnk asztalánál, és a főnők már sokadszorra kap ezen rajta, az nem lendíti előre a karrierünket. Persze, ha ez az asztal a főnökasszonyé, és őt udvaroljuk körbe, az viszont adhat egy kis lökést.  🙂

Hogyan hat a munkavállaló párkapcsolatára, ha ő rendszeresen belemegy ilyen szituációkba?

LN: Vannak párok, ahol ez nem okoz gondot, mert amíg valaki otthon is kedves, figyelmes, és szeretetteljes, addig elfogadott , hogy a flört az élete része. Míg más párok esetében egyáltalán nem elfogadott, sőt, konfliktushelyzetet teremt, mert a partner úgy érzi, ezzel az ő kettejük közösségét, egységét árulja el. És van, amikor a munkahelyen felkorbácsolt energia a párkapcsolatba beforgatva, az otthon négy fala között teljesedik ki.

SZA: Én azt vettem észre, hogy ha flörtölök a munkahelyen, az emeli a hangulatomat. Ha pedig jobb kedvvel megyek haza, akkor az a páromra is pozitív hatással van. Ez azonban egy komoly hazárdjáték, mert ha túlzásba visszük, és emiatt komolyabbá válik a munkahelyi szituációnk, az már negatívan hat a párkapcsolatunkra. Ha este a párunk mellett a kolléganőnkön jár az agyunk, az meg már egy intő jel.

Érdemes-e ezekről a helyzetekről mesélni a partnernek?

LN: Arról, ha munkahelyi zaklatás történik, mindenképpen, hiszen ez döntést, lépést kíván.

SZA: Ha ez csak egy ártatlan játék, akkor semmiképpen sem kell mesélni róla. A partnerünk ezt könnyen félreértelmezheti, túlgondolhatja.

Rejt magában valamilyen veszélyt a munkahelyi flört?

LN: Kétségtelenül. Egyrészt, a párkapcsolat is rámehet erre a „játékra”, másrészt, mert a munkahelyre akkor is be kell majd járniuk, amikor ez a kellemes időszak átcsap egy kellemetlenebb helyzetbe. Akár azért, mert az egyik félnek terhessé válik ez a megnyilvánulás, akár azért, mert kapcsolódás alakul ki közöttük. 

SZA: Amíg nem komoly, és nem veszélyezteti a párkapcsolatunkat, addig nincs baj. Ha ez a kapcsolódás kikerül a munkahelyünk falai közül, akkor már nem munkahelyi flörtről beszélünk.