A hely, ahol egy cuki robotpincér hozta a kávémat

Olyan ember vagyok, aki szereti a biztonságot, a megszokottságot, a kiszámíthatóságot, ugyanakkor vágyom a jó élményekre, a kalandokra, a megszokottól eltérő jelenségek megismerésére. Nem mindig jön ki úgy a lépés, hogy férjjel, gyerekkel vagy barátnővel közösen éljem meg a kalandjaimat, de semmiképp sem szeretnék lemaradni róluk. Az elmúlt évek, hónapok, hetek megtanítottak arra, hogy az élet mennyire sérülékeny. Ami az egyik pillanatban a biztonságot, a boldogságot, lehetőséget jelenti, az a másik pillanatban eltűnhet. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bölcs dolognak tűnik utánamenni annak az élmenynek, amit szeretnél megélni, még akkor is, ha nem találsz kísérőt magad mellé.

Nemrég rábukkantam az Enjoy Budapest Cafe képeire. Ez egy kávézó, ahol robotok szolgálnak fel. Gondoltam, még ha jelenleg nincs is társaságom, de szeretném megismerni ezt a helyet. Nyitás után nem sokkal megérkeztem erre a kellemes helyre. Tiszta, rendezett környezet, egy kedves, mosolygós felszolgáló hölgy, és 4 robot látványa fogadott.

 

 

Miután kikértem a kávémat a hölgytől, elindultam felfedezni közelebbről a robotokat. A vállamig érő “szoknyás” robotasszony (?) arckifejezése változó volt. Megadta neki az asztalszámot, felpakolta a kávét a tálcájára és már indult is a vendégekhez.

Ő fejlesztés alatt áll:

 

A beszelő robotot kerestem, Peppert, mert állítólag ő a vendégek kérdéseire is válaszol. Na, erre kíváncsi voltam. Eleinte nehezen kommunikáltam vele – biztosan az akcentusom miatt, mert én még az orosz-angol kiejtésnél ragadtam le. De Pepper felvette velem a szemkontaktust, a fejével követte a mozgásomat, és tényleg válaszolt a kérdéseimre. Még le is fotózott. Attrakció gyanánt Peppert meg lehet kérni, hogy gombnyomásra utánozzon bizonyos állatokat, vagy épp álljon neki gitározni vagy porszívózni.

Pepper a kiskutyámat juttatta eszembe, bár mikor megsimogattam a fejét, nyávogó hangot adott ki, de jelezte azt is, hogy tetszik neki, ha buksi simit kap.

https://youtu.be/iadzF14pkd4

Vannak, akik szerint a robotok beszivárgása az életterünkbe ijesztő és kockázatos, azért én azt gondolom, hogy nem véletlenül képes az ember ilyeneket alkotni. Mint mindent, a robotizálást is okosan kell kezelni, hogy a technika valóban az emberiséget segíthesse.