7 dolog, amiért egy nő gyorsan megszeretheti az okosórát

Nem vagyok nagy kütyürajongó, de örülök neki, hogy egy Samsung Galaxy Watch (42mm) van a csuklómon (Samsung Galaxy S10e telefonnal használom).  Amikor még csak álmodoztam róla, akkor próbáltam felmérni, hogy miben lehet segítségemre egy ilyen ketyere. Először rollerezés közben gondolkodtam azon, hogy milyen jó is lenne egy smartwatch, ugyanis a farzsebben lapuló telefon rezgésekor rendszerint megálltam, és megnéztem, hogy ki hív, ki írt, hátha fontos, és jól ki is estem a lendületből – olykor csak egy sosefogomelolvasni hírlevél miatt. (A fenti képen Pokorny Lia mellett állok, és ez a Dolgok, amikért érdemes élni című darab előtt készült, mikor megkaptam az előadás közben felolvasandó mondatomat. 🙂 )

A piacon, mint minden másból, van bőven választék. Tudásban, méretben, színben… mindenki válogathat kedvére, illetve a pénztárcájának terhelhetőségének megfelelően. Megjegyzem, az általam nem kedvelt kupon napok a nagyobb kiadásoknál azért jól jönnek.

Szóval, miért jó egy nőnek az okosóra, ha ott az okostelefon?

Összeszedtem 7 dolgot, amiben hasznomra van az órám:

1, A telefonom többet lapul a táskámban, mint a kezemben (kisebb a kísértés, hogy nyomókázzak feleslegesen), mert minden közösségi média üzenetet megkapok (Skype, Viber, Messenger, SMS, Signal, Whatsapp), és teljesen normális méretben, olvashatóan jelenik meg az óralapon. És még válaszolni is tudok az órán keresztül. Igaz, nem a megszokott okostelefon billentyűzet jelenik meg, hanem a régi mobiltelefonos időkre emlékeztető billentyűzet, amikor egy “sz” betűért nyolcszor nyomjuk le a gombot. Jelezhet hanggal, de diszkréten rezeghet is.

2, Az órán keresztül tudok hívást indítani, és válaszolni a hívásra is, ez szintén a régi időket hozza vissza, csak nem a hiányok tekintetében, hanem az anno technikai csodának számító Michael Knight és KITT kapcsolatát idézi. Igen, a csuklómon lévő órához beszélve telefonálhatok. Mondjuk, ha diszkréten szeretném ezt lebonyolítani, akkor inkább a telefonon érdemes fogadni a hívást, mert a másik fél hangja is kihallatszik. Azonban vezetéskor kiváló segítség, ha nincs a kocsiban kihangosító.

3, Zenét is tudok hallgatni az órán keresztül (a telefonról szinkronizált zenéket illetően), vagy irányítani a telefonon szóló Spotify alkalmazást. Hangerőt, léptetést vezérelni… Ja, Youtube videót is kezel, és Galériában mutatja a telefonunkkal szinkronizált képeket.

4, Kirándulás során jól jött, hogy mutatta a légnyomást, a magassági adatokat, a hőmérsékletet.

5, Ellenőrzi a pulzusomat naponta többször és kimutatást is készít. Ez jól jöhet sportoláskor, vagy azoknak, akiknek a normálistól eltérő a pulzusuk. Rögzíteni tudjuk a koffein-, víz-, ételfogyasztásainkat. Naplózza az alvásidőt, a lépésszámot.

6, Látom a naptáramat, emlékeztetőt. Hangrögzítésre is kiváló. Ez nagy segítség, ha csak gyorsan fel akarok jegyezni valami ötletet az írásaimhoz. A felvétel nem csak az órán, de a telefonon is elérhetővé válik.

7, Edzésprogramot lehet összeállítani, és mindent naplóz a mozgás során, így nem lehet alibizni magunk előtt sem. Rollerezéskor, kerékpározáskor is számíthatunk arra, hogy rögzíti a pulzusunkat, a megtett távot (GPS), az elégetett kalóriát… Az utóbbit meglátva eléggé elborzadtam, hogy mennyit kell hajtani azért, hogy egy fél túró rudit megehessek büntetlenül.

 

Ezen kívül számos jó tulajdonsága van, ami miatt szerethetővé válik. Például fűnyírás, vagy porszívózás közben sem kell aggódni, hogy lemaradunk a gyermekünk által küldött üzenetről, vagy valami fontos hívásról, mert rezeg a kezünkön.  A kijelzőn be lehet állítani, hogy mindig mutassa-e az időt, vagy csak akkor, ha felemeljük a karunkat, vagy eltekerjük a kijelző köré épített lünettát. Az app kínálata bármikor bővíthető ugyanúgy, mint az okostelefonok esetében, lehet ingyenes és fizetős applikációt tölteni rá. Ja, és az óra számlapját is könnyedén lehet váltogatni.

 

Technikai paramétereket nem írok, azt úgyis több digitális eszközt tesztelő oldal, Youtuber bemutatja. 🙂