Peace Run: futással a békéért

Ma délben éppen úton voltam ebédelni, amikor egy kék kisbusz cammogott előttem. Gondoltam, megelőzöm. Ahogy behúzódtam középre, mosolyogva vissza is soroltam szépen a sávomba, ugyanis ez egy konvoj volt, mégpedig a békéért futó embereket kísérő autók sora.

Mosolyogtam, és azonnal türelemre váltottam. Nagy tisztelője vagyok minden embernek, kezdeményezésnek, amelyet a békéért tesznek. Mindannyiunknak fontos lenne, hogy mozduljunk valamit annak érdekében, hogy az emberek megéljék azt a harmóniát, amire egyébként képesek lennének akkor, ha hallgatnának a belső hangjukra, a lelkükre. Akkor nem azon gondolkodnának, hogy miként lehetne lépre csalni, megszégyeníteni, hazugsággal befeketíteni másokat, hanem az összefogás jegyében a békét keresnék, és tartanák fenn azt. Lehetetlennek tűnik? Elég szomorú, ha az…

Mindenki szabadsága addig terjed, amíg nem sérti a másét. Sem szóban, sem tettekben…

Ezt olyan nehéz megérteni és elfogadni?

Szóval, érdemes elgondolkodni, hogy amit az igazságunk igazoltatása miatt teszünk a párkapcsolatunkban, a karrier vonalunkon, a családban, a közéletben, az vajon mennyire fontos a boldogság, a világ szebbé tételének érdekében…Mert mindenki csak átmenetileg van a Földön. Kár azt gondolni, hogy bármelyikünk is halhatatlan.

Kérlek, most szánj fél percet arra, hogy átgondold, Te mit teszel a mindennapokban a világ békéjéért…

Nem sokon múlik, hogy minden ember biztonságban, békében éljen. Talán olyasmi felfogást kívánna ez, mint azoké, akik házasságban élnek, és bár nem értenek mindenben egyet a társsal, de van egy közös, békés, előremutató víziójuk, ami miatt vállalják azt, hogy megegyezzenek abban, hogy olykor nem értenek egyet, de továbbra is csapatként gondolkodnak. Nem kihasználva, hanem támogatva a másikat azzal az erőforrással, ami számukra megadatott.

Nagyon örülök, hogy volt szerencsém látni ezeket a futókat. Igazán hálás vagyok az erőfeszítésükért, energiájukért, amit ebbe a projektbe beletettek. A futás mottója így hangzik: „Tégy egy lépést a békéért!”

Remélem, hogy sikerrel jár a törekvésük, törekvésünk.

„A békefáklya lángja
Gyújtson fényt mindenkiben,
És ébressze fel a világ minden lakóját.”

Sri Chinmoy

Az alapító Sri Chinmoy a Békefutást a szeretet, béke és egység jegyében indította útjára 1987-ben. Sportolóként, filozófusként, zenészként, képzőművészként és költőként, egész rendkívüli életművével ugyanezt a szellemiséget képviselte. Tevékenysége elismeréséül hazánkban megkapta a Pro Cultura Hungarica, és a Magyar Köztársaság Érdemrendje kitüntetéseket.

(peacerun.org)