3 ok, amiért fontos a női szavazat

Nem politikai megfontolásból született a cikk, hanem inkább félelemből. Félek, hogy a kiábrándultság, a mindennapok mókuskerekében történő fáradtságnak köszönhetően mi, nők nem élünk azzal a joggal és lehetőséggel, amit az előttünk élt nők és férfiak oly sokáig tartó egyezkedéssel kivívtak nekünk.

Ne hidd, hogy a nők szavazati joga mindig, minden nő számára nyitott és elérhető volt. Koránt sem. Nagyon sokszor futottak neki ennek a témának, és a hatalommal bíró férfiak mindenféle leértékelő megkülönböztetést találtak ki a nők szavazati jogának megadását illetően. De voltak, akik nem adták fel, és tudták, hogy előbb-utóbb, de meg fog törni a nézet, hogy a nő nem érdemel egyenrangú jogokat a férfival.

1945-ben jött el az idő, hogy kiforrjon – a szavazási jogkört tekintve – az egyenlőség.

Ha nem élünk azzal a lehetőséggel, amiért elődeink harcoltak, és nem hisszük, amiben hittek, akkor kétséges, hogy

  • érdemes volt-e azt a sok energiát, tudást, kitartást beletenni, és a megaláztatást elszenvedniük értünk, nőkért
  • mi, nők, megértünk-e 2019-re arra, hogy ne kerüljünk perifériára az élet semmilyen területén
  • emberként mennyire vagyunk tudatosak abban, hogy képesek vagyunk megteremteni azt a világot, amiben szívesen élünk, ami békét és biztonságot ad mindannyiunknak.

Úgyhogy, kedves Olvasó, arra kérlek, hogy menj el Te is szavazni. Nem azt kérem, hogy egy általam elfogadhatónak, vagy kisebbik rossznak tűnő politikai szereplőgárdára voksolj, csak azt, hogy élj a véleményezési jogoddal. A Te hangod is számít.

Ha már eldöntötted, hogy el fogsz menni vasárnap szavazni, akkor kérlek, tájékozódj előtte, hogy melyik az a párt, amely tagjainak gondolkodásával, cselekvésével, terveivel azonosulni tudsz, és ne hallgass vakon a párodra, a szomszédra, a munkatársra. Te nem csak egy nő vagy, aki semmihez sem ért. Te a NŐ vagy, aki képes felelősen dönteni, akinek számít a vágya, a terve, a megnyugvása.

Nem tart sok időbe felmérni, hogy milyen életet, milyen lehetőségeket kívánsz magadnak és a gyermekeidnek, és azt összevetni a politikai szereplők magatartásával. Ha nem követted eddig a politikát, akkor akár a délutáni kávézásod közben is olvashatsz róla. A legjobb talán a hiteles véleményvezérek blogjaiból való tájékozódás.

Úgy érzem, nem vonhatjuk meg a vállunkat és vonódhatunk ki nőként a voksunk leadásának lehetőségéből, mert egyrészt nem volna fair azokkal szemben, akik számítanak a véleményünkre, sem azokkal szemben, akik kiharcolták ezt a lehetőséget nekünk, és nem volna fair magunkkal szemben sem, mert felelősséggel tartozunk az életünkért.