Gyerekkorunk 5 kedvenc meséje

Emlékszem még, hogy milyen izgatottan vártam minden hétvégén a meseblokkot a tévében, hiszen akkoriban nem tudtuk csak úgy előkapni a mobilt a zsebből, hogy kedvünkre válogathassunk a mesevilág szereplői között.

Habár nem volt olyan bőséges a választék, mint most, és javarészt nem is amerikai meséket közvetített a tévé, mégis sokféle karakterrel találkozhattam. Voltak okos szereplők, tanulságos mesék, de azért a kelekótya karakterek is megjelentek. Pont, mint az életben.

1, Az egyik nagy kedvencem Dr. Bubó volt, és az ő fülig szerelmes asszisztense, Ursula. Bár, nem vagyok biztos abban, hogy mindig képben voltam a tanításával, de később felismertem, hogy a meséből származó idézetek helytállóak az életben is:

“Ne terjessz el egy ragályt csak azért, hogy legyen mit megfékezned!”

“A baj, akkor válik jelentéktelenné, ha a beteggel egy nagyobbat is sikerül beszereztetni.”

 

2, Ki ne szerette volna Kukoriék valóságshowját? Azóta már feleség vagyok, és úgy ítélem meg a dolgot, hogy nem lehetett Kotkodának egy egyszerű menet együtt élni a férjével.

 

3, Természetesen Frakk (Lukrécia, Szerénke, Irma, Károly bácsi) sem maradhat ki ebből a cikkből. Állatkedvelő ember vagyok, és megvallom őszintén, inkább a kutyák, mintsem a macskák felé húz a szívem. Ebből fakadóan, a történetekben én mindig szegény Frakknak drukkoltam, és a hűséges társának, Károly bácsinak…

 

4, A párbeszéd nélküli mesék közül a favorit a két tesó történeteit bemutató, Lolka és Bolka volt. Ez a sorozat állítólag 1963-ban indult, ami hihetetlennek tűnik a számomra. A srácok eredeti neve: Boreslaw és Karol. A lengyel fiúk bejárták az egész világot, és mindig sikerült jól kijönni az adódó, rázós helyzetekből.

 

5, A Mézga család újabb epizódjait is mindig nagy érdeklődéssel vártam, noha rendkívül zavart engem az az effekt, amit akkor játszottak be, amikor Köbüki küldött nekik valami cuccot a jövőből, hogy szerencsétlen család boldogulni tudjon. Most már így, felnőttként, nem is értem, hogy miért bénázott az a család annyit. Az biztos, hogy felnőtt fejjel nézve a mesét, döbbenetet okoz az– akkoriban talán igen elterjedt mentalitással élő – házaspár, Paula és Géza. Arra viszont nem emlékszem, hogy mi volt a sorozat záró epizódjának a története.

 

Ha nem 5-ös listám lenne, akkor felkerülne Mekk Elek, a Kis Vakond is, Pom-pom, no, és persze a Nagy Ho-ho-horgász is.