Nagytakarítási ötlet az utazótársamtól

A napokban a buszon utazva beszélgetni kezdtem a mellettem ülő hölggyel. Az időjárás megvitatása után mélyebb témakört érintettünk, mégpedig az év végi készülődést. Elmesélte, hogy ő már megkezdte a nagyon nagy nagytakarítást az otthonában. Én csendben, irigykedve hallgattam, mert bár én tartanék már ott, ahol ő. A kötelező takarítási programon kívül a lakásban fellelhető, már régóta nem használt eszközeit, ruháit eladományozta, így egészen megkönnyebbült az otthona – mondta.
Jöhetnek az újabb kacatok… – ez meg már az én reakcióm volt.

A szisztémája a következő volt:

Szobáról szobára haladt, és a látható tárgyak közül kiválogatta azt, amit csak azért tartogat, hogy majd egyszer jó lesz valamire, vagy mert sajnálta kidobni. Elsőként a szekrények tetején gyülekező vázákat, üvegeket tette dobozba, majd a polcokon meghúzódó porfogó, apró elemeket, mécsestartókat, régi parfümöket, smink cuccokat, tollakat, kiszáradt filctollakat vette sorba.  Átválogatta a könyveket is.

Ezután következtek a szekrényekben található holmik. Szortírozta a ruhákat, és azokat, amelyeket már egy éve nem használt, betette egy zsákba. Csak azok maradtak, amelyek most illenek a testsúlyához, és megszabadult minden olyantól, amibe majd egyszer bele fog fogyni. A cipőket is átnézte, és bezsákozta azokat, amelyeket slamposabb alkalmakra tartogatott.

Kiszanálta a régi fényképezőgépeket, nem működő, vagy elavult elektronikai kütyüket, CD-ket is. A konyhában átnézte a konyhai eszközöket, és a huszonharmadik, már viseltes fakanalakat, ételkiszedőket is bedobozolta.

Nem sajnáltad az emlékeket idéző holmikat eltüntetni? – kérdeztem. De nagyon! – jött a válasz. Azonban inkább új élményeket szeretnék már szerezni, egészen új holmikkal. Csak az maradhat, amit használok is – ez volt a vezérmottója.

Egy hét alatt olyan szellősre, tisztára varázsolta az otthonát, amilyen még sosem volt, és megfogadta, hogy többet nem fog felhalmozni, gyűjtögetni. Noha az ígéret valóban nagyon ígéretesnek tűnik, de mindkettőnk véleménye megegyezett abban, hogy ezt talán nehezebb betartani, mint a begyűjtött holmikat szelektálni.