Varga Zsuzsanna: A kor az csak egy szám, mint a ruha mérete is

Mindig örülök, amikor valaki jelentkezik válaszadónak, mert eltökélt szándékom volt a rovat indításakor, hogy megmutassuk a negyven feletti léttől félő nőknek, hogy nincs ezzel a korral semmi baj.

A napokban Varga Zsuszanna küldte el a válaszait, hogy mit gondol az ötven feletti életről.

Mit éreztél, amikor betöltötted az ötvenet?

Amikor én betöltöttem az 50 évet, nem volt rossz érzés, sőt én még mind a mai napig 35 évesnek érzem magam, és a férfiak szerint 40 évesnek, ha kinézek. Nekem talán az a szerencsém, hogy mindig fiatalabbnak néztek, és az 50 év az csak egy szám az én számomra. Nem foglalkozom a korral, bár néha én is sajnálom már, hogy nem annyira sima az arcom,  egyre mélyebbek a ráncaim, de aztán megnézek egy 30 éves dohányost és rájövök, hogy az ő arca már most úgy néz ki, mint az enyém.

Szerinted milyen kihívásokkal küszködik egy ötven feletti nő?

A kihívások talán a munkaerőpiac terén érzékelhető nagyon.

Mi a legnagyobb előnye, ha valaki betölti az ötvenet?

Nekem a legnagyobb előny az, hogy tapasztaltabb-nagyobb önbizalommal rendelkező vagyok. Tudom mennyit érek, és annak megkérem az árát. Nem érdekel más véleménye, bár eddig se nagyon érdekelt, de jobban elbátortalanítottak. Most a kutya se tudna: amit a fejembe veszek, azt véghezviszem, ha jó, ha rossz, akkor is, és így ha nem jól sül el, akkor tapasztaltabb lettem. Nem elbuktam, hanem tanultam.

Mi az, amit huszonévesen gondoltál a negyvenesekről/ötvenesekről? Mi igazolódott be belőle?

Hát, amikor én fiatal voltam, akkor másképp öltözködtek a 40-es 50-es nők, mint manapság. Ma már sokan 50 évesen is felveszik a minit, mint például én. Jobban festik a hajukat, bátrabbak. Azt tudtam, én nem leszek olyan idősebb koromban, mint anyám volt.  Én fiatalos maradok, és néha gyerekként viselkedek. A 16 éves fiam sokszor azt mondja: “Ne gyerekeskedj már, anya!” Válasz: dehogynem!

Szerinted van-e megítélési különbség (karrier, párkapcsolat szempontjából), ha egy férfi lesz negyven-ötven éves, vagy ha egy nő tölti be ezt az életkort?

Nem a kort hoznám a nő és férfi tekintetében, sajnos mindenhol előnyt élvez egy férfi. Jobban keres, hamarabb talál munkát – sorolhatnám. Én talán azt vettem észre az én szempontom szerint, hogy egy 50 éves férfi nulla az ágyban. Azért kell neki a 20 éves, mert annak nincs annyi tapasztalata, meg azt anyagilag is tudja segíteni. Még egy 40-50 éves nővel lehet intim kapcsolatot létesíteni, amit élveznek és szeretik.  A 40-50 éves nő pont ezért keres fiatalabb férfit, mert az tud teljesíteni az ágyban, és azt nézi, mi kell a nőnek. Az 50-es férfiak közül van akinek fel sem áll, kinek kell ilyen férfi?

Szerinted ki lehet az ismert emberek közül a negyven/ötven feletti korosztály példaképe?

Nekem a celebek vagy híres emberek között nincs példaképem, és el is mondom miért. Híresek, tehát rendben vannak anyagilag, sőt érzelmileg is, mivel híresek, és sokan felnéznek rájuk. Így könnyen találnak jól fizető munkát és jó párkapcsolatot is. Én arra tudok felnézni, aki a nehéz élete mellett is megmutatja, hogy hogyan irányítja az életét: sportol-gyermeket nevel-példás életet él, és természetesen segít annak, akinek szüksége van rá, és nem csak anyagilag gondolom, hanem minden tekintetben. Én egy példaképet tudnék leírni, az pedig Jézus! Én az ő életére tudok felnézni, és követendő számomra, sőt sok ember számára is az kellene, hogy legyen.

Mit üzennél azoknak a nőknek, akik rosszul élik meg, hogy betöltötték a negyvenet?

Olvassák a Bibliát, hallgassanak, vagy olvassanak pozitív könyveket. Legyenek büszkék, hogy ők megérték ezt a kort! A temetőben sokan szeretnének még élni, akik nagyon fiatalon elhunytak. A kor az csak egy szám, mint a ruha mérete is. Nem más, nem kell megijedni, lehet, hogy most kezd el igazán élni. Ha ki sem próbálja, nem is tudja meg.

 

Kedves Zsuzsanna! 

Köszönjük a válaszaidat.
Örömteli napokat kívánunk Neked!

 

Legyél Te is azok között, akik válaszaikkal segítik a többi olvasót!

Nincs felső korhatár és nemre vonatkozó megkötés sem!
Férfi és női olvasóinkat is biztatjuk, hogy jelentkezzenek, mi meg küldjük a kérdőívet számukra.

Ha Te is szeretnéd az “Én és a 40” című, néhány kérdésből álló mini-interjút megválaszolni, jelezz nekem Facebookon,  kommentben a cikk alatt, chaten, vagy e-mailben: info@negyvenmultam.hu.

 

A többi mini-interjú választ ITT olvashatod!