Kovácsné Jámbor Zita: Úgy érzem, a mi társadalmunkban a férfiaknak kicsit könnyebb

Mit éreztél, amikor betöltötted a negyvenet?

Azt hiszem semmi különöset. Mindig szerettem, hogy telnek az évek és idősödöm. Édesanyám nagyon fiatalon meghalt, talán ez az oka, hogy nemcsak az értékrendem változott meg, hanem az évekhez való viszonyom is. Minden évben szeretem a koromat.

Szerinted milyen kihívásokkal küszködik egy negyven feletti nő?

Ha magamból indulok ki, akkor mindenképp egzisztenciális problémára voksolnék. Fiatalon szültem, mindig előtérbe helyeztem a gyermekeimet, a családomat, hiszen így természetes. S amikor már nagyok a gyerekeid, nem igényelnek olyan szintű törődést, te ott állsz 40 évesen és felteszed a kérdést, hogy mit szeretnél, mihez értesz, stb. A te igényeid pedig nem mindig találkoznak a munkaerőpiac igényeivel.

Ha azonban a baráti körömben, ismerettségi körömben kutakodom, akkor azt gondolom, mostanában a 40 feletti nőknél a kihívás inkább a gyerekkérdés körül forog.

Mi a legnagyobb előnye, ha valaki betölti a negyvenet?

Az élettapasztalat mindenképp. Hogy higgadtan tudsz dolgokat szemlélni és átgondolni, ami előtte elképzelhetetlen volt. Hogy már nem akarsz mindenkinek megfelelni, önazonos vagy.

Mi az, amit huszonévesen gondoltál a negyvenesekről?

Az én generációm szerintem huszonévesen, már idősnek tartotta a negyvenes korosztályt. Én legalábbis így emlékszem. Azt gondoltam, ők már komoly, érett, felnőtt családos emberek, akik egzisztenciálisan is a helyükön vannak. Távolról így tűnt, legalábbis abban a közegben, ahol én szocializálódtam.

Mi igazolódott be belőle?

Minden és semmi. Az “idős” jelző semmiképp. 🙂

Szerinted van-e megítélési különbség (karrier, párkapcsolat szempontjából), ha egy férfi lesz negyven-ötven éves, vagy ha egy nő tölti be ezt az életkort?

Azt gondolom van. Ilyen szempontból úgy érzem, a mi társadalmunkban a férfiaknak kicsit könnyebb. A megítélés szerint a férfi, mint a jó bor idővel érik, akár egy kapcsolatra, akár egy megfelelő pozícióra, s még a külseje is előnyösebb lesz, ahogy őszül a halántéka. A nők pedig folyamatosan azt kapják, hogy menjenek már férjhez, szüljenek már gyereket, kifutnak az időből, stb. Pedig a mai modern világunkban ez már egyáltalán nem állja meg a helyét.

Szerinted ki lehet az ismert emberek közül a negyven feletti korosztály példaképe?

Semmiképp nem neveznék meg ismert embert példaképnek. Nem tudhatjuk, hogy mi zajlik az életében, a háttérben. Sikeres a munkájában, de a magánéletben nem, vagy fordítva. Ha mindkettőben sikeres, akkor bizonyára nincs egyedül, sokan segítik. A híres embereknél az is benne van a “pakliban”, hogy jókor volt jó helyen. Szóval én inkább azt gondolom, hogy az ember a család, vagy barátiköréből találjon példaképet, ha ez mindenképp fontos. Nekem pl. nem az. Az egyensúly az életemben, és az önazonosság sokkal fontosabb.

Mit üzennél azoknak a nőknek, akik rosszul élik meg, hogy betöltötték a negyvenet?

Azt üzenném, hogy a negyven az új húsz! Fiatalok vagyunk, energikusak vagyunk, csak megfontoltabbak, és sokkal tapasztaltabbak, talán okosabbak is. Ha minden jól megy, akkor a földi létünkben még van ugyanennyi legalább, így aztán nem késünk le semmiről. Érdemes azonban számot vetni azt gondolom, hiszen eddig az életünkben valamilyen területen biztosan értünk el sikereket, de itt az ideje, hogy felkészüljünk a következő “etap-ra”. Én pl. egy másik országban kezdtem új életet, mert azt éreztem, ennek most még lehet előnye is, a határainkat pedig nem árt néha feszegetni.

 

Kedves Zita! 

Köszönjük a válaszaidat.
Örömteli napokat kívánunk Neked!

 

Legyél Te is azok között, akik válaszaikkal segítik a többi olvasót!

Nincs felső korhatár és nemre vonatkozó megkötés sem!
Férfi és női olvasóinkat is biztatjuk, hogy jelentkezzenek, mi pedig küldjük a kérdőívet számukra.

Ha Te is szeretnéd az “Én és a 40” című, néhány kérdésből álló mini-interjút megválaszolni, jelezz nekem Facebookon,  kommentben a cikk alatt, chaten, vagy e-mailben: info@negyvenmultam.hu.

 

A többi mini-interjú választ ITT olvashatod!