Keresztesi András: “Mindenki büszke legbelül a megtett kilométereire”

András a napokban kiposztolta, hogy elérte a kitűzött célját, azaz a 7 km-es futások után egyben lefutotta a 21, 1 kilométert (félmaratoni táv). Már ez sem kis teljesítmény, ám a dolog pikantériája, hogy a tervezett 7 hét helyett 3 hét alatt jutott el erre az eredményre.

A beszélgetésből kiderül, hogy miért érdemes bármikor, akár negyvenpluszosan is futásnak eredni.

 Hogyan és miért döntöttél a futás mellett?

KA: A koronavírus miatt sajnos bezárt az edzőterem, így szabadtéri mozgásformát kerestem. Eleinte a futás és az erőnléti edzés kombinációjával kezdtem. Ehhez csatlakozott 1 hónap múlva Nővérem, mert meséltem, hogy mennyire élvezem a szabad levegőn történő edzést.

Hogy tudtad munka mellett beilleszteni az edzéseket a napjaidba? 

KA: Nekem rugalmas az időbeosztásom, viszont nagyon sok olyan embert látok a futópályán, akik munka előtt vagy munka után edzenek. Ebben a melegben legjobb reggel 6-kor futni. Egy reggeli edzés felpörgeti az ember napját, az esti pedig segít elfelejteni a munkahelyi gondolatokat.

Kértél-e segítséget a helyes futástechnika elsajátításához?

KA: Gyermekkorom óta sportolok, így nem volt már újdonság a futás. Igaz, 17 éves koromban 1,5 óra alatt futottam le a 20 km-t, ami most 2,5 óra…  🙂

Milyen nehézségekkel küzdöttél az edzéseid során? És hogyan jutottál túl rajta?

KA: A futás erősen igénybe veszi az ízületeket. Mindenféleképpen szükséges ízületvédő (Glükozamin Szulfát) szedése. Bármelyik gyógyszertárban lehet kapni és nem is drága.

Nővérednek is hasonló nehézségei voltak az edzések során, mint neked?

KA: Kezdetben a rövidebb távoknál nem volt semmi gondja, de amint növelte a kilométerek számát neki is szükséges volt ízületvédőt szedni. Ezenkívül meg kellett szokni a tüdejének a terhelést. Ezt a rendszeres edzés tudja csak megoldani.

Hogy kezelte a nehézségeit?

KA: Fokozatosan növelte a távot és futás közben többszöri sétát is beiktatott.

Ő milyen célt tűzött ki magának?

KA: Az a célja, hogy 45 évesen is fitt és egészséges legyen. Fit for fun. 🙂 A sporttól jobb lesz az emberek közérzete. Sokan “csak” azért edzenek, mert élvezik a mozgást és az általa keletkező felszabadult érzést.

A képen: Móroczné Keresztesi Ildikó

Azt szokták mondani, hogy fejben dől el minden. Milyen motiváló eszközöket használtál/használtatok az edzések során?

KA: Egymást motiváltuk, szeretünk együtt futni. Egyedül elkezdeni nem könnyű és sokszor csak Tiszavirág életű. Hiszem, ha már van valaki, akivel együtt tudunk sportolni könnyebb a kezdés és hosszabb távon működik. Mi is figyelünk egymásra az élet minden területén és ez alól a sport sem kivétel. Szerencsés tesók vagyunk.

Fontosnak tartottad-e, hogy speciális futófelszerelést vegyél magadnak az edzéseidhez? 

KA: A futócipő nagyon-nagyon fontos! Az ütéscsillapító része miatt nem terheli az ízületeket. A kezdetekben sima terepcipőben futottam és már 7 kilométer után fájt a térdem. Futócipőben a félmaraton után sem éreztem fájdalmat.

A másik fontos dolog a ruházat. Kényelmes nadrág kell és ami lényeges, légáteresztő póló ebben a melegben. Kényelmesebb úgy futni, ha a póló kiengedi a testhőt és beengedi a külső légmozgást.

Milyen pozitív változásokat tapasztaltál a futásnak köszönhetően?

KA: Sokkal fittebbnek és magabiztosabbnak érzem magam. Szerintem mindenki büszke legbelül a megtett kilométereire. A futás érdekesen hat a gondolatokra. Ha tesómmal futok, kikapcsol és csak a természetet élvezem. Ha egyedül futok, át tudok gondolni olyan dolgokat, amihez nyugalom és egyedüllét szükséges.

Mit javasolsz azoknak, akik szeretnék beépíteni a futást az életükbe, de nincs kellő motivációjuk, hogy elkezdjék?

KA: Mint említettem, a legkönnyebb út egy futótárs megtalálása. Az utóbbi időben egyre többen futnak, így csak kérdezze meg 10 ismerősét és 1-2 biztos ezen gondolkozott, csak nem volt még motivációja 😀 A lényeg, hogy fokozatosan kezdjék el és egyáltalán nem szégyen, ha közben meg-meg állnak sétálni. Bizton állítom, hogy a legnehezebb az első kör, utána már viszi az embert a lába.

Van új cél, amit már kitűztél magadnak a félmaraton lefutása után?

A távval elégedett vagyok, viszont a szint időmet szeretném 2 órára lefaragni. Mindemellett persze az erőnléti edzéseket sem hanyagolom. Minden napra jut egy kis sport! 🙂