A sikkes negyvenes nők tanácsadójával, Szekeres Virág Judittal beszélgettünk

Mit takar a Youtube csatornád neve?

A youtube csatornám neve Virág Judit vagyis a két keresztnevem, az alcím Chicforty- divat és szépség 40 fölött Virággal.  A chicforty név gyakorlatilag azt jelenti, sikkes negyvenes. Eredetileg ez volt a neve a csatornának, mivel eleinte sok angol nyelvű videót készítettem. Aztán úgy éreztem, hogy nemzetközileg több divattal, szépséggel foglalkozó negyvenes youtuber van, viszont magyar nyelven szinte senki, ezért átváltottam magyarra. Így lett a Chicfortyból Virág Judit, illetve Chicforty- divat és szépség 40 fölött. Mivel évek óta sminkesként és stylistként dolgozom, úgy éreztem, hogy tudok jó és hasznos tanácsokat adni negyvenes vagy negyven fölötti nőtársaimnak.

Mikor kezdted a videók készítését, és mi volt a célod vele?

Az első videómat 6 évvel ezelött készítettem, ez egy alap smink videó volt 40 fölöttieknek, és itt meg is álltam. Pár évvel később véletlenül rákattintottam a csatornámra és döbbenten láttam, hogy több mint hatvanezren nézték meg ezt a videót. Nagyon meglepett, és akkor kezdtem el gondolkozni, hogy mégiscsak kellene ezzel foglalkozni. Így kb. egy éve újra belevágtam, ahogy említettem eleinte angolul, később pedig magyarul.

Komoly hitvallásom van a csatornával kapcsolatban. Azt szeretném, ha minden 40 fölötti nő megértené, hogy nem a világ vége a B oldalon lenni. Sőt szerintem, nagyon sok pozitív oldala van 40 fölött lenni. A lényeg, hogy nem kell elnénisedni, igenis bátornak kell lenni az élet minden területén, nem csak a szépségben és a divatban. Egy negyvenes nő már sokkal jobban tisztában van magával, mit szeret, mit nem, van értékrendje, és én úgy gondolom, hogy ez nagyon vonzó.

Fontos, hogy legyen önbizalmunk és ne írjuk le magunkat, viszont ne akarjunk versenyezni a fiatalokkal. Egy 40 fölötti nő is meg tudja mutatni, hogy milyen szép és van kisugárzása, stílusa. Ezt sokkal könnyebb megtenni a mi korunkban, mert már nem kell azzal foglalkoznunk, mit szólnak a barátnők, vagy Rózsi néni, azt viselünk amit akarunk. Ebben próbálok segíteni a korombelieknek, hogy ki tudják hozni magukból a maximumot és jól érezzék magukat a bőrükben.

Mit látsz, mi a negyvenpluszos nők hozzáállása a divathoz, sminkhez, egyéni adottságokhoz való öltözködéshez?

Én úgy látom, hogy sokan alulbecsülik magukat. Azért mert valakin van egy kis súlyfelesleg, vagy nem olyan a testük, mint 20 évesen, azért nem feltétlenül kell Mami farmerban és pólóban járni. Mindenkiből ki lehet hozni a dévaj szexistennőt, hogy Bridget Jones-t idézzem.

Azt látom, hogy sokan nem tudják, hogyan öltözködjenek az alkatuknak megfelelően, illetve  egyáltalán nem sminkelnek, vagy úgy használják a sminket, ahogy fiatal korukban megszokták. Ami jól állt 20 évesen az nem feltétlenül mutat jól a negyvenes éveinkben, ezt érdemes újragondolni. Tudom, hogy sok olyan negyvenes nő van aki, szuper formában tartja magát és a legutolsó divat szerint öltözik, a csatornám elsősorban nem nekik szól. (persze örülök, ha néznek), hanem azoknak, akik kicsit elveszve érzik magukat és szeretnének divatosabban, stílusosabban öltözködni a koruknak megfelelően, esetleg megtanulni, hogyan tudják a smink segítségével kicsit visszaforgatni az időt.

Stockholmban élsz. Mit tapasztalsz, mi a különbség a svéd és a magyar nők stílusa között, negyvenpluszos életvitelében? 

Elég nagy különbséget látok. Itt a negyvenes nők általában tuti, hogy sportolnak valamit, szóval a nagy átlagnak nem nagyon vannak súlyproblémái. A legtöbben futnak, vagy edzőterembe járnak, de mindenképpen mozognak valamit. Itt elég rövid ideig lehet élvezni a napfényt, napsütést, ezért ahogy kisüt a nap, rögtön mindenki kifekszik és sütteti magát, vagy elmennek valahova nyaralni és csokibarnán jönnek vissza. Ez viszont nem marad büntetlenül, mint sminkes nap mint nap látom, hogy mennyire károsodott a bőrük a túlzott napozás miatt. Azt mondhatom, hogy  a svéd negyven fölöttieknek nem túl jó a bőr állapota a magyar hölgyekkel összehasonlítva.

Svédországban inkább az egyszerű, sportos divatot kedvelik, van egy svéd szó a lagom, ami azt jelenti nem túl sok, nem túl kevés, pont elég, ezt az elvet vallják az élet minden területén, a divatban is. Szerintem a magyar nők sokkal bevállalósabbak és sokkal jobban szeretnek csinosan felöltözni. Stockholmban inkább a kényelem a fő szempont, de nagyon klassz, jó minőségű és stílusos ruhákat hordanak.

Te hogy élted meg, hogy betöltötted a negyvenet? 

Már elég régen betöltöttem a negyvenet, nem emlékszem igazán, hogy megviselt volna maga az évszám. Ami nehezebb, az mikor nap mint nap belenézek a tükörbe és látom, hogy már itt lógicsál, ott ráncosodik, és ezzel megbarátkozni, nekem inkább ez a kihívás. Az évszám egyáltalán nem érdekel, pedig most már az 50 közelebb van mint a 40. Most igazán jó formában érzem magam, úgy érzem sokkal jobban nézek ki, mint amikor harminc voltam. Nyilván akkor mással voltam elfoglalva, gyerek, család stb, most viszont van időm magamra. A lányom már lassan 16 éves, nem igényel akkora törődést sőt, örül ha nem lógok a nyakán 🙂 , szóval több idő jut edzeni, odafigyelni az étkezésre, öltözködésre és én ezt nagyon élvezem.

Mit üzennél a magyar negyvenes nőknek?

A legfőbb üzenetem, hogy becsüljék magukat, minimum mégegyszer ennyi év előttünk áll, szóval próbáljuk ezt magabiztosan, a legjobb formánkban kiélvezni. Legyenek bátrak és merészek, bevállalósak, a java még csak most jön. 🙂

 

Nézzetek szét Virág videói között, megéri. Ezen a linken az összes videóit megtalálhatjátok egy helyen:

https://www.youtube.com/user/MsVircsike/videos