5 elgondolkodtató idézet Ferenc pápától

Ferenc pápa, születési nevén Jorge Mario Bergoglio, olasz-argentin származású pap, a katolikus egyház 266. pápája. Egy fiatalkori légúti betegség miatt eltávolították tüdejének egy részét, mivel akkor még – megfelelő antibiotikum híján – ez az életmentő lehetőség állt csak rendelkezésre, Buenos Airesben szerzett vegyésztechnikusi oklevelet, majd a papi szolgálat mellett döntött.

Egyszerű életmódot folytat. Érsekként sem tartott autót, ehelyett tömegközlekedéssel járt; ha Rómába kellett utaznia, turistaosztályon repült.Szerény lakásban lakott az érsekség épületében; elődje bíborosi öltözetét használta, de szívesebben járt egyszerű fekete öltözetben. Ez a szerénysége a pápává választása után is megmutatkozott. 2016-ban a nyári rezidenciaként szolgáló Castel Gandolfó-i pápai palota privát része is megnyitotta kapuit a nyilvánosság előtt, így azóta a pápa által fényűzőnek és grandiózusnak titulált épületegyüttes javarészt múzeumként funkcionál. Híveivel igen közvetlen, nyitott a spontán emberi kapcsolatokra, ezzel közelebb kerülve az emberekhez, ugyanakkor megnehezítve testőrsége munkáját.

(Wikipedia)

Ferenc pápa elgondolkodtató idézetei

“Nem szabad a félretájékoztatás kommunikációs bűnébe esni, ahogyan az egyik oldalról való beszámolás, a rágalmazás, a szenzációhajhászás, vagy a becsületsértés bűnébe sem.”

 

“Vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a válás. Néha szükséges annak érdekében, hogy a gyengébbik nem vagy a kisgyermek ne sérüljön tovább az arrogancia, erőszak, megalázás, kizsákmányolás vagy akár a közöny miatt.”

 

„Egyszer valaki provokatív módon megkérdezte tőlem, hogy helyeslem-e a homoszexualitást. Újabb kérdéssel válaszoltam: “Mondd: amikor Isten egy meleg emberre néz, vajon szeretettel támogatja-e ennek a személynek a létét, vagy elutasítja és elítéli ezt a személyt?” Mindig figyelembe kell vennünk az illetőt. ”

 

„Minden férfinak, minden nőnek, akinek el kell vállalnia a kormány szolgálatát, két kérdést kell feltennie magának:„ Szeretem az embereimet azért, hogy jobban szolgálhassam őket? Alázatos vagyok, és mindenkit meghallgatok, különféle véleményekre, hogy a legjobb utat válasszam? Ha nem teszed fel ezeket a kérdéseket, a kormányzásod nem lesz jó. ”

 

“Vissza kell állítanunk a fiatalok reménységét, segítenünk kell az öregeket, nyitottak kell lennünk a jövőre, el kell terjesztenünk a szeretetet. Légy szegény a szegények között. Be kell vonnunk a kirekesztetteket, és békét kell hirdetnünk.”

 

Kép: Pixabay