Nagy Ágnes: Most elindult valami, mert a vörös szőnyegen is egyre több sztár vállalja az ősz tincseit

Amikor indult a Negyven múltam Facebook oldala, akkor meghívtam Nagy Ágit, a Rádió88 műsorvezetőjét, hogy csatlakozzon hozzánk. Akkor azt mondta, még nem aktuális. De most, mint ahogy a válaszaiból kiderül, már őt is a közösségünk tagjai között üdvözölhetjük. 🙂

Mit éreztél, amikor betöltötted a negyvenet?

Soha nem tulajdonítottam az életkornak nagy jelentőséget. Minden évben megünnepeltük a barátokkal a szülinapot és továbbléptünk. Gondoltam így leszek a 40-nel is. Mégis, mikor egyre közeledett a dátum, egy fura nyomás jelent meg a gyomromban. Igazából nem értem miért, mert semmi nem változott a 39-hez képest, csak az, hogy az éveim száma 4-essel kezdődik. Most még elég friss az élmény, de szerintem pár nap és rájövök, hogy ez is olyan szülinap, mint a többi. 🙂

Szerinted milyen kihívásokkal küszködik egy negyven feletti nő?

Ez elég fogós kérdés és több szempontból is elgondolkodtam rajta. Ha a munka felől közelítem meg, akkor 40 feletti nőként nehéz lenne új állást találni. Hiába vagy képzett, tehetséges, megvan a papírod hozzá, nem kapkodnak már utánad úgy a munkáltatók, mintha pl. 25 lennél. Ha szórakozás felől közelítem meg, akkor ha elmész egy buliba, fesztiválra vagy egy koncertre, akkor a fiatalabbak furán néznek rád. Mondjuk úgy, hogy kinéznek. Már harmincasként is megkaptam, hogy mit keresek a Silent Disco-nál, mikor én már öreg vagyok. (Nem is értem!) Ha családtervezés szempontjából nézem, akkor ha valaki most gondolkodik el a gyerekvállaláson, szintén megkapja, hogy már nem mai csirke, vagy ha épp nem vállal gyereket, mert így döntött, akkor meg azért szólják meg, hogy de kérem, nem ez a szokás. Ha család, szülők felől közelítem meg, akkor pedig sajnos azzal kell szembesülni, hogy a szülők is egyre idősebbek lesznek, és ezt talán nekem a legnehezebb elfogadnom.

Mi a legnagyobb előnye, ha valaki betölti a negyvenet?

Addigra megismeri az ember a korlátait, a teherbírását, nyugodtabban lát dolgokat. Mondjuk úgy, hogy elér valamit az életben, és sok dolgot, jót és rosszat is, megtapasztal. Rájön az ember, hogy kik az igaz barátai, ki az, akinek a véleménye valóban számít, mik a saját életében a valóban fontos dolgok és nem akarunk mindenkinek megfelelni.

Mi az, amit húszévesen gondoltál a negyvenesekről? Mi igazolódott be belőle?

Szerintem, amit a legtöbb 20 éves: hogy a negyvenesek már öregek. Mondjuk én soha nem tudtam ránézésre megsaccolni, hogy ki mennyi idős, de ha kiderült, hogy dupla annyi mint én, akkor biztos rácsodálkoztam. Most, hogy én is 40 lettem, már nem így látom. Elkezdtem edzőterembe járni, régen pl. eszembe sem jutott, most pedig lassan eljutok arra a pontra, hogy élvezem.

Szerinted van-e megítélési különbség (karrier, párkapcsolat szempontjából), ha egy férfi lesz negyven-ötven éves, vagy ha egy nő tölti be ezt az életkort?

Szerintem a férfiaknak még mindig könnyebb. A nők felé nagyobb elvárásokat állítanak. Ha pl. egy férfi őszül, akkor egyből George Clooney-hoz hasonlítják. Egy nő esetében jön a hajfestés, mert ha vállalja az ősz tincseit, akkor már rásütik, hogy öreg. Mondjuk, most elindult valami, mert a vörös szőnyegen is egyre több sztár vállalja az ősz tincseit. Ezzel az a baj, hogy ez a trend elég nehezen gyűrűzik be a hétköznapokba. A nőnek jobban figyelni kell a megjelenésére. Elég ha megnézünk egy reklámblokkot. Számoljuk meg, mennyi nőknek szóló ilyen-olyan arckrémet, csodaszert ajánlanak, majd nézzük meg ugyanezt a férfiakra vetítve. Ma még sajnos, mindig jellemző, hogy más méhében turkálnak. Ha egy negyvenes nőnek nincs gyermeke vagy párkapcsolata, akkor elkezdik bombázni, hogy jujujj, kifutsz az időből, ami szerintem elég maradi dolog, ráadásul magánügy.

Szerinted ki lehet az ismert emberek közül a negyven feletti korosztály példaképe? (férfi és nő is)

Férfiaknál Brad Pitt. Igen, ő is egyre idősebb lesz és ez az arcán is látszik, de úgy gondolom, hogy ezt vállalja. Remélem nem lesz belőle soha olyan agyonműtött színész, mint a Stallone. Nőknél, mondjuk a Jennifer Lopez. Eléggé egyben van a nő. 🙂 Illetve, kiemelném Madonnát. Igaz, nála megszaladt a botox, illetve ránézésre nem is tudja hány éves, de kérem ő a Madonna. Szerintem az edzésével, illetve fizikai erőnlétével lepipálná bármelyik huszonévest.

Mit üzennél azoknak a nőknek, akik rosszul élik meg, hogy betöltötték a negyvenet?

Bevallom, én sem örültem ennek a 40-nek nagyon, de ez van. Úgyis az a fontos, hogy mennyinek érzi magát az ember. Ha a belső énjével rendben van, illetve boldog, akkor kit érdekel az X-ek száma. Az életet kell jól megélni, és nem ilyen pitiáner dolgokon fennakadni.

 

 

 

Köszönjük a válaszaidat.
Örömteli napokat kívánunk Neked!

 

Legyél Te is azok között, akik válaszaikkal segítik a többi olvasót. Nincs felső korhatár és nemre vonatkozó megkötés sem.
Férfi és női olvasóinkat is biztatjuk, hogy jelentkezzenek, mi pedig küldjük a kérdőívet számukra.

Ha Te is szeretnéd az “Én és a 40” című, néhány kérdésből álló mini-interjút megválaszolni, jelezz nekem Facebookon vagy e-mailben: info@negyvenmultam.hu.

A többi mini-interjú választ ITT olvashatod!