Hányszor “kell” enni egy nap?

A hírfolyamoknak hála (áldom az eszem, hogy kb. minden platformra beregisztráltam…) számos cikkbe belefut az ember, így nem egyszer találkozom a legtutibb diétáról szóló írásokkal. Bizonyára nagyon jól működik a social mediába ágyazott, követő marketingrendszer, hiszen elkerülhetetlen, hogy egy negyvenpluszos ember rákeressen az anyagcsere, a pajzsmirigy működésre, a szuperhatékony diéták módszerére.

A baráti összejöveteleken rendszeresen témázunk azon, hogy mi minden változik negyven felett, és kínunkban elképesztően jókat derülünk magunkon. A sütiket igyekszünk kerülni, mert annyi mozgást, amennyire szükségünk lenne a lebontásához, nincs energiánk beiktatni a napunkba. Ha elmegyünk szórakozni, egy átmulatott este három napra csökkentett üzemmódba rak bennünket. És akkor tegyük hozzá, hogy negyven felett az anyagcsere már nem úgy működik, mint régen, és már nem elég az a mozgás a fogyáshoz, vagy súlymegtartáshoz, mint ami 10 évvel ezelőtt elég volt. Ez az én tapasztalatom, de ahogy beszélek a kortársaimmal, ők is ráerősítenek erre a megfigyelésemre. Annyiféle súlykarbantartó módszerről olvastam az elmúlt héten, hogy nem csoda, ha összezavarodok a tekintetben, hogy hányszor kell enni egy nap. A “mit együnk” is egy olyan fontos kérdés, amire számtalan variáció születik válaszként.

Te hányszor eszel egy nap és mit válogatsz a tányérodra?

Mi jó a testünknek? Mit kíván a testünk? Kiindulhatnánk ebből is, ha képesek vagyunk bízni a szervezetünkben, hogy semmi olyan után nem fog sóvárogni, ami a működését gátolja vagy kedvezőtlenül befolyásolja.

Szóval, elolvastam jó néhány cikket és blogbejegyzést, de elakadt bennem az igazság felismerése, noha első olvasásra mindegyikben látok logikát.

Fogyókúra negyven felett

Ajánlásként ezeket a módszereket találtam a magazinok, blogok hasábjain:

  • napi 3x kell enni és minden mehet a tányérra – mértékkel
  • időszakos böjt: 12 órán át semmit ne együnk, hogy az emésztőrendszerünk megpihenjen
  • napi 5x kell enni, a nap elején szénhidrátban gazdag, déltől szénhidrátmentes étrendet követve
  • napi 3x kell enni, minimális szénhidrát kerüljön csak a tányérra és leginkább sok fehérje, zöldség
  • napi 5x kell enni, de a húsfogyasztást kerülni érdemes
  • napi 5x kell enni, bármi kerülhet a tényérra, még a nasi is mehet, de számoljuk a kalóriát és törekedjünk a mozgásal történő ellensúlyozásra – a kalóriadeficit elérése érdekében
  • bármikor, bármennyit ehetünk, csak fejben kell a fogyásra fókuszálni – minden fejben dől el alapon

Amit még fontosnak tartottak a cikkek kiemelni, hogy nem a diétázásra kell gondolni, mert akkor nagy ellenállásba futhatunk, hanem olyan életmódváltásra kell törekedni negyven felett, amiben csökken a bevitt élelem mennyisége, miközben növekszik a minősége, illetve a mindennapjaink több mozgásból álljanak, mint amennyi kalóriát beviszünk.

Még egy érdekes és kívánatos tényre bukkantam a témában: a szerelem érzése fogyaszt a leggyorsabban és leghatékonyabban.

Fogyókúra idején is ehetünk bármennyit, csak ne nyeljük le.

Calista Flockhart