Top Gun: Maverick – nem csak pasiknak!

Maverick, Goose, Iceman…

Annak idején, talán a 90-es évek elején láttam a Top Gun című filmet Tom Cruise főszereplésével. Legalább háromszor-négyszer megnéztem, mert szeretem azokat a történeteket, melyekben valami erős, okos, határozott hős szerepel. Valahol, mélyen akarom hinni, hogy léteznek ilyen emberek. Emberségesek, józan ítélőképességűek és bár olykor nagyképűek, de képesek megmenteni azt, aki bajba jutott.

A napokban megnéztem újra, és imádtam a nyolcvanas évek hangulatát. Ami akkor a csúcstechnikát, a menőséget mutatta be nekem, most már nosztalgikus hangulatba csábít. 🙂

Egy kis visszatekintés, ha már elfelejtetted volna a filmet:

Emlékeztek még a főcímzenére? “Highwaaay too the daanger zoone”

Top Gun: Maverick 2022

Harminc év elteltével, vajon mit tudnak még hozzátenni a sztorihoz? Mindenképpen látni akartam a moziban.

Itt az új, Top Gun: Maverick című film előzetese:

A látvány lenyűgözött, több szempontból is. 🙂 Mielőtt spoilereznék, csak annyit mondok, hogy a film kétharmadától igazi érzelmi hullámvasútra ültem. Nem győztem ütögetni a mellettem ülő férjem karját, hogy ez most miiiii? Ő pedig odasúgta: nyugodjál meg, tuti meg fog halni…

A film végéhez közeledve egyértelműen kiszámíthatónak tűnt a vége, de aztán jött a csavar, és amikor megnyugodhattam volna, akkor az újabb csavar. Ennél többet nem írhatok, mert lehet, hogy olyan is olvassa ezt a cikket, aki szeretné megnézni a filmet.

A romantikus részekre nem áldoztam volna ennyi időt, de rímelt az első rész forgatókönyvéhez, szóval megértem, miért tették bele. Több jelenet is deja vu érzést hívott elő, de ez csak javított a Top Gun feelingen.

Ebben a két órában elgondolkodtam az élet múlandóságán, a múltból a jelenbe húzódó veszteségeken, a bátorságon, a morális alapon meghozott döntések jelentőségén, a kockázatvállaláson, a csapatgondolkodás erején, a technológiai fejlődés csodáján. Tom Cruise-t lehet szeretni, vagy utálni, de a színészi játéka elismerhető.

Egyetlen kérdésem maradt csak, és a válasz piszokul hergeli a fantáziámat:

Tom Cruise mit tesz azért, hogy a kor ne hagyjon túl nagy nyomot az arcán, a fizikumán?


Borítókép: Youtube