Semmi – egy dán film, ami percekre némává tett

A lányommal a Cinemira Teen Nemzetközi Filmfesztiválon megnéztük a Semmi című filmet. Már a filmajánló elolvasásakor felszaladt egy picit a szemöldököm, de gondoltam, mégis csak az ifjúságnak szóló filmfesztiválon vagyunk, mi bajom lehet, ha megnézem. Gyanakvásra adott okot, egyben biztonságot is jelentett, hogy a vetítés után Gyárfás Dorka újságíró és dr. Tari Annamária pszichológus beszélgetni fog a tinédzserekkel a filmben látottakról. Bizony, kellett is, mert a fiatalok jó kérdéseket vetettek fel és örültem, hogy nem kellett segítő, vagy értelmező válaszok nélkül elhagyniuk a nézőteret.

A film Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének feldolgozása. A könyvet annak idején betiltották Dániában, majd később mégis kötelező olvasmánnyá tették.

Nos, a történet felkavart, ledöbbentett, megrémített, egyes részeknél becsuktam a szememet és befogtam a fülemet is…

A filmről képtelen vagyok spoilermentesen írni, hiszen a stáblista futása alatt némán ültem, magam elé bámulva, és alig vártam, hogy megkezdődjön a pszichés megnyugtatás, az érzelmi sokk oldása.

Egy – ha jól emlékszem, nyolcadikos – osztályt mutatnak, ahol a gyerekek feszegetni kezdik, hogy mi az élet értelme. Innen indul a bonyodalom, az egyre növekvő agresszió, és a csoporthoz tartozásért bevállalt őrültségek sora. Szülőként borzasztó volt látni, ahogy egyre veszélyesebbé válik a gyerekek tevékenykedése, és egyetlen felnőtt sem tudott jelen lenni, senki sem állította meg ezt a pusztítást. Sőt.

A Semmi című film nem csak a gyerekek nehéz és bizonytalan világát mutatja be, bár ők a főszereplők, hanem a rosszul működő felnőttek döntéseinek gyerekeken csapódó következményét láthattuk. A felnőttek álta menedzselt pénz és hírnév hajhász világ torzító, és a beszélgetések nélküli családi élet hatását.

Bízom abban, hogy a világban most már egyre több rosszul működő felnőtt ismeri fel, hogy szükséges dolgozni az elfojtott érzésein, a rossz irányba haladó automatikus programjain és kér, majd talál segítséget ahhoz, hogy a gyerekeik ne vigyék tovább a generációkon át ívelő káoszt.

Antal Nimród is jelen volt a Filmfesztiválon, olvass bele, hogy az ismert rendező miről beszélgetett a fiatalokkal ->