Antal Nimród: Ha nagyon akarsz valamit, muszáj kitartani

November 19-én kezdődött a 2022-es Cinemira Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál a budapesti Corvin moziban. 14 órára hirdették meg a közönségtalálkozót Antal Nimróddal, a Stranger Things rendezőjével, így fél órával a kezdés előtt már igen hosszú sor kanyargott a jegypénztárnál.

Beszélgetés Antal Nimróddal

A teltházas eseményen fiatalok és idősebbek is helyet kértek a nézőtéren. A meghirdetett program némi csúszással kezdődött, de ez semmit nem vont le a beszélgetés értékéből, mindenki türelemmel és izgatottan várta a rendező érkezését. Tizenéves gyerekektől kezdve az anyukákig többen fogalmaztak meg kérdéseket az ismert és kedvelt rendezőhöz, aki végtelen türelemmel és odafordulással válaszolta meg a szakmára vagy épp a magánéletére irányuló kérdéseket.

Megismerhettünk néhány „bennfentes” történetet a filmforgatásokkal kapcsolatban, és olyan tanácsok, útmutatások is elhangoztak, melyek nem csak a filmes világban, de a nagybetűs életben való boldogulást is támogatja a fiatalok számára.

Úgy tapasztaltam, hogy Antal Nimród nem csak a szakmai tippekkel, titkokkal, hanem a közvetlen, laza, de tiszteletteljes stílusával is fenntartotta a nézők figyelmét az utolsó másodpercig.

10 fontos gondolat Antal Nimródtól, amit magukkal vihettek a fiatalok a beszélgetés után:

1, A komfortzóna elhagyása fájdalmas lehet, de kell ahhoz, hogy egyre jobb lehess.

2, Az Insta világ nem azonos a filmes világgal. Sokkal küzdelmesebb az egész annál, mint amit ott látsz.

3, A kevésbé vonzó ajánlat elfogadása is nagy ajándékká tud válni később. Sokat lehet belőle tanulni.

4, Mindenkivel szeretettel és tisztelettel érdemes kommunikálni.

5, Ha van egy terved és szeretnéd megcsinálni, akkor a gyomrodra, az érzéseidre hallgass és készítsd el ennek megfelelően. Ne korlátozzon az, hogy mások szerint milyennek kell lennie.

6, A mai fiataloknak könnyebb a dolguk, mint régen volt, hiszen most egy telefonnal, egy számítógéppel, a barátokat felkérve olcsón lehet rögzíteni, elkészíteni egy filmet. A nehezebb pedig az, hogy a neten nem csak jó munkákat lehet találni, így nehéz eligazodni közöttük.

7, Ha nagyon akarsz valamit, muszáj kitartani. A sok „nem” válasz ellenére is küzdeni kell.  

8, A hiba annyit jelent, hogy általa jobbak lehetünk. Minden hibából lehet tanulni és jóvá fordítható.

9, Ha jó filmes akarsz lenni, akkor csináld a filmeket. Először ne álmodj hatalmasat, hanem olyat, amihez elérhető a díszlet, az elkészítés. Ha ezt jól megcsinálod, és egy kis szerencséd is van, akkor észre fogják venni a filmedet.

10, A hála fontos. Ha felsorolod az életed jó dolgait, még több ajándék fog érkezni.

A rendezőtől megtudhattuk, hogy vannak forgatási napok, melyek végeztével csak csendben ül a sötét szállodai szobában és az aznapi forgatás után olykor sír, máskor nevet stresszlevezetésként. Rendkívül koncentrált a munkájában, arra fókuszál, hogy bele tudja tenni azt a szükséges energiát, ami a jó végeredményhez vezet. Beszélt azokról az élethelyzeteiről is, ahol az egóját félre kellett tenni, az elutasítás nehézségeiről, és arról is, hogy milyen jó érzés, ha nem csak őt érinti meg az alkotása, hanem a nézőkben is érzelmeket mozgatnak meg. Hallottunk Márkus Luca színésznővel való közös munkájáról is és mint váratlanul kiderült, a nézőtéren helyet foglalt Pintér Maya, bábkészítő, akitől a rendező már rendelt Mirr-Murr bábokat. Nem csak kedvelt meséje előtt tisztelgett ezzel, de szívesen rendezne bábfilmet is. Meg robot sci-fit, és Star Wars filmet is.

A beszélgetés végén a rendezőt körbe vették a fiatalok. Volt, aki aláírást akart kérni, volt aki szelfit szeretett volna készíteni vele.

Workshopok és foglalkozások

Az emeleti folyosókon számos asztal várta a film világa iránt érdeklődőket, elég sok mindent ki is lehetett próbálni annak érdekében, hogy megvillanhasson a filmkészítéssel kapcsolatos affinitás. Nekem sajnos nem sikerült nagy babérokat aratnom, engem leginkább a kíváncsiságom tett lelkessé, semmint a tehetségem. A lányom viszont a digitális világ szülötteként és a filmkészítés iránti érdeklődése okán rendkívül jól boldogult a feladatokkal.

Filmarchivum – Celluloid álmok

Szombaton, mint oly sokan, én is elkészítettem életem első rajzolt kisfilmjét 35 mm-es szalagra rajzolva, de a végeredményt inkább hagyjuk. Erdős Emese, az NFI Filmarchívum oktatási referense sok mindent elmesélt a munkájukról, a filmmentéseikről, a régi filmkincsek megőrzéséről. A lányom kisfilmjét bedigitalizálták a többi résztvevő munkáival együtt, kíváncsi vagyok az egybegyúrt filmre, pár hónap múlva kész is lesz. Örömmel hallottam, hogy a Klassz Oktatási és Ifjúsági Program keretén belül workshopok, interaktív foglalkozások támogatják a fiatalokat, hogy jobban megértsék az adott korszakot, kreatív feladatokat kínáljon a filmek élményszerű feldolgozásához.

LEGO – animációs workshop

Egy másik asztalnál LEGO terepasztal és egy iPad segítségével születtek jobbnál jobb kisfilmek stop motion technikával. Nagyon egyszerűnek tűnt a feladat, de ugyanott buktam el benne, mint a szalagosfilm készítésénél… az apró lépésekhez való türelemnél. Akkor lesz a leggördülékenyebb a kisfilm, ha egy lépésben minél kevesebbet mozgatunk a bábukon és minél több képkocka készül róla, hogy végső mozdulatként a képekből mozgókép születhessen a megfelelő ütem beállításával. Az én kisfilmem egy szerelmes pár együtt megöregedéséről szólt. 

Megnéztünk néhány kisfilmet is a nap folyamán, amelyek rendszerint élesen tükrözték a mai társadalmi viszonyokat, az emberi kapcsolódások, az érzelmek ártatlan vagy épp mocskos bugyraiba vezetve bennünket. Az igazi sokk számomra a SEMMI című dán film volt. Erről egy másik cikkben írok, mert ez az a történet, amit nem lehet néhány sorral lerendezni. Nagyon örültem, hogy a film okozta döbbenet és érzelmek feloldásában dr. Tari Annamária és Gyárfás Dorka segítette a nézőket a film utáni félórában.

A rendezvény szervezői kitettek magukért, öröm volt nézni a fiatalok lelkesedését, és tanulási vágyát. Tartalmas és hasznos programon vehettek rész, hiszen többek között megismerkedhettek a castingolás titkaival, a VR világgal, a filmkészítés lépéseivel, a profi sminkelés technikájával, betekintést nyerhettek az Eufória kulisszatitkaiba, kipróbálhatták a Green Screen technikát, inspirálódhattak a kisfilmekből, és számos beszélgetésen vehettek részt, melyek által tisztább képet kaphattak a filmes világ mindennapjaiból.

Mindkét nap hivatalos összefoglalóját a Cinemira Teen Facebook oldalán, IDE kattintva lehet megtekinteni.